Propovjedi

Radujte se!

Izaija 43:1-5

“Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj! Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke, neće te preplaviti.

Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće.

Jer ja sam Jahve, Bog tvoj, Svetac Izraelov, tvoj spasitelj.

Za otkupninu tvoju dajem Egipat, mjesto tebe dajem Kuš i Šebu.

Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim. Stog i dajem ljude za tebe i narode za život tvoj.

“Ne boj se jer ja sam s tobom.”

I kad vam je teško, kad vas pritišće sa svih strana, ne bojte se jer je Sin, miljenik, izabranik Božji, s vama. On vas ljubi i kaže da vas po imenu poznaje. Uzdajte se u Jahvu, Boga svoga, pa će se i vama snaga obnavljati i letjet ćete poput orlova, trčati a ne stati, hodati a ne malaksati (Izaija 40:31).

U Njega se uzdajte, Njegov glas slušajte! Ne dajte se odvratiti s Njegova puta. Neka vam Riječ bude uvijek na pameti i blizu srca. Čitajte uvijek ponovno Bibliju, dok vam se Božja riječ ne ukorijeni duboko u srcu.

Vjerom prihvatite spasenje, a vjera dolazi od Božje Riječi.  Pavao u poslanici Rimljanima govori da:  “…nevolja rađa postojanošću, postojanost prokušanošću, prokušanost nadom.”

Nada dovodi do vjere kojom možete moliti, a primit ćete sve što zamolite s vjerom u skladu s Riječju!

Vjera je moćna, jer daje utjehu za život. Utjeha se sastoji u spoznaji da “tijelom i dušom ne pripadamo sebi, nego Spasitelju Gospodinu Isusu Kristu, koji je u cijelosti platio za naše grijehe. Isus nas je oslobodio  moći Zloga; On nas čuva i nemoguće je da nam se bez Njega išta dogodi, a sve u životu što nam se događa vodi našoj izgradnji.

Biblija je puna primjera koji pomažu razumjeti vjeru i shvatiti njenu praktičnu dimenziju.

Jedan od najboljih primjera je Job. Starozavjetna knjiga o Jobu, u 42. poglavlju usmjerava pozornost na patnju i kušnju te pobjedu ustrajnosti i povjerenja u Boga.

Zamislite pravednu, neporočnu, bogobojaznu osobu koja se kloni zla. Kada bi netko za sebe mogao reći da je takav, vjerojatno bi pomislio da zbog toga treba biti posebno nagrađen, duhovno i materijalno.

Job je zbog svog karaktera bio materijalno i duhovno nagrađen. Imao je veliko imanje, puno materijalnih dobara, veliku obitelj i mnogo prijatelja. Ipak njegov se život preko noći pretvorio u  moru. Job je ostao bez imanja, djeca su mu pomrla, prijatelji su ga ostavili, zdravlje napustilo. Kušnje koje bi malo ljudi izdržalo, postale su njegova svakidašnjica. Netko bi pomislio kako se radi o nepravdi koja je učinjena čovjeku koji ničime nije zaslužio takvu sudbinu.

On nikada ne bi bio uzor da nije prošao kroz sve te nevolje i ustrajao u vjeri u Boga.

Ustrajavajući u vjernosti Božjim obećanjima i vjerovanju u Svemogućega, nevolje koje su došle kao kušnje, prošle su, a blagoslovi su se pojavili kao potvrda vjernosti i ustrajnosti.

Ova knjiga je dobra duhovna terapija posebno u trenucima kada se ljudima događaju nevolje za koje ne vide rješenja ni izlaza iz njih.

Razmišljajući o njenim porukama utvrđujemo se u vjeri, realnije pristupamo patnji i nevolji, te uočavamo da su one dio duhovnog rasta i odrastanja.

Ponekad patnja utvrdi ljude u vjeri, ali mnogo puta ih odvede na stranputicu indiferentnosti i nevjere.

Život u mlakoj vjeri, baš kao i dijamanti koji, kad nisu  izbrušeni, nemaju veliku vrijednost!

Pobijedivši vjerom u nevolji, vjerni se još više utvrđuju u vjeri, plemeniti postaju plemenitiji, baš kao i zlato koje se pročišćava u vatri, i to mnogo puta da bi se na njega stavio pečat čistoće, kao što Isus stavlja pečat Duha Svetog na vjernika, to jest  na onoga tko Njemu preda svoj život.