Članci

Zašto baš sjeme gorušice?


VELIKA ILI MALA VJERA?

 

Tek u poznoj dobi mog života počela sam ozbiljno razmišljati o vjeri.
U ono vrijeme sam znala skoro sve što piše, ali skoro ništa nisam razumjela. Nisam visoko obrazovana za vjerska pitanja, ali kao laik i prakticirajući kršćanin, sve sam se više zanimala i istraživala smisao pojedinih biblijskih stihova. Množila su se pitanja, zašto ovo ili ono? Kako je moguće postići viši uzrast u vjeri i još mnogo toga.
Prvo što sam shvatila bilo je, da je vjera dar od Boga, a prema tome i rast u vjeri je dar.
Iz dana u dan sam usrdno molila da mi Gospodin dade čvrstu, postojanu i žarku vjeru. Činilo mi se da napredujem, a onda sam pročitala Isusove riječi u Evanđelju po Mateju 13:32+33:

”I drugu im prispodobu iznese: “Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama.”

Luka 13:18+19
”Govoraše dakle: “Čemu je slično kraljevstvo Božje? Čemu da ga prispodobim? Ono je kao kad čovjek uze gorušičino zrno i baci ga u svoj vrt. Uzraste i razvi se u stablo te mu se ptice nebeske gnijezde po granama.”

Matej 17;20)
”Zaista, kažem vam, ako imate vjere koliko je zrno gorušičino te reknete ovoj gori: ‘Premjesti se odavde onamo!’,premjestit će se i ništa vam neće biti nemoguće

Dugo vremena sam prihvaćala uobičajeno tumačenje kojim se objašnjava da će i onaj koji ima vjere makar i onoliko kolika je veličina gorušičinog sjemena moći i planine premještati.
Čudilo me zašto je Isus spomenuo baš gorušicu i njeno sjeme?
Potražila sam dakle sve podatke o gorušici i evo samo nekih podataka:

Gorušica ima najmanje sjeme, ali ono brzo klija, naglo se širi i raste oko metar i pol u visinu.
Pročitala sam i jedno novije otkriće. U njemu se otkriva da ova biljka, inače pripadnica porodice kupusnjača, ima izuzetno djelovanje na stanovnike tla. Izlučivanjem soka svojeg korijena, ona uništava sve patogene mikroorganizme koji žive u površinskom sloju tla.

Dakle, gorušica ima mnogovrsno značenje u usporedbi s vjerom. Krenimo najprije sa spomenutim jako sitnim gorušičinim sjemenom.1., ono vrlo brzo niče, a zatim se naglo širi i raste u visinu. Tako biva i s vjerom onog tko usrdno moli da Isus Krist učvrsti i ojača njegovu vjeru.
Ma kako njegova vjera bila slaba i krhka, iz dana u dan ona jača i raste. Čovjeku je ponekad neshvatljivo kako se može tako brzo množiti rasti ono sitno zrno vjere koje je prinio Gospodinu.
Njegova želja i potreba za čitanjem i proučavanjem Pisma raste. Želja i zainteresiranost za nadahnutim propovijedima sve je veća.

Odjednom shvati da njegova vjera i nije tako slaba. To ”gorušičino” sjeme je poraslo i iz dana u dan učvršćuje svoj korijen. Onoj ”maloj” vjeri bilo je potrebno samo malo kiše (molitva, Biblija i propovijed), da pokrene rast, a Bog koji daje da biljka raste, odgovorio je na molitvu.
Uspoređujući jedno po jedno, uviđam kako je Bog mudro izabrao baš gorušičino sjeme.
Nikako nemojmo zaboraviti niti djelovanje soka njezinog korijena koji neumorno, ali sigurno uništava štetne mikroorganizme koji žive na površinskom tlu.
Svakome je jasno što ili tko su ti štetni mikroorganizmi koji nas okružuju nastojeći ovu, tek niklu biljku, našu početničku vjeru uništiti. Zalijevajmo i hranimo taj dragocjeni korijen da ga ne bi mnogi štetni mikroorganizmi (grijesi) uništili. Spominje se zrno, ali je gorušičin korijen itekako važan. Gorušičin?

Ako je naša vjera kao gorušičino sjeme, naš korijen je Isus Krist!
Početak je sitno sjeme, a korijen koji ga hrani, je silni i moćni Bog!

Heda Domitrović