Članci

Božić na ulici – Božić u kuhinji – a gdje je Isus?

”Hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubio vas i sebe predao za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodan miris.” Efežanima 5:2

Uistinu, ulice su pune mirisa jelki i užurbanih prolaznika koji o bezglavo jure do žarko osvijetljenih trgovina. One su pune raznobojno umotanih poklona koji se nude oku više ili manje kreditno sposobnom kupcu. Još jučer bismo rekli: ”Preskupo!”, no sada, za Božić čini nam se da je sve dostupno, pa makar i na kredit. Ah, pa ipak, Božić je samo jednom godišnje!

Već sa ulice dopiru zamamljivi mirisi iz mnogih kuhinja: med, cimet i oraščići. Pa to je miris Božića! Uskoro i zamamni miris pečenja; pitanje je samo, purica ili patka? Za sarmu se već zna. Tradicionalno, sarma. Sve same delicije. Sve zamamni mirisi! Treba slaviti, samo je jednom godišnje Božić.

Sada se, sasvim ozbiljno pitam, gdje je u toj mirisima ispunjenoj trci ostao Isus? Jednom godišnje sjećamo se dana, a kada Isusa? Jednom godišnje miris Božića je protutnjao gradom i prožeo kuhinje, ali priznajmo da su nam srca ostala prazna. Zamislite, jednom godišnje, a On je svakog dana u godini, tisućama godina bio uz nas, ali ne u nama. Kamo je nestao miris Krista, miris vjere?

Sve samo običaji, sve samo tradicija. Hodamo kao mumije, živimo kao roboti i kako u Svetom pismu Isus kaže: ”Kao okrečeni grobovi”. Živimo gladni ljubavi. Duša nam je prazna i ništa je ne može ispuniti. Uistinu ništa, ali može netko, a to je Isus. Ne gladujmo prolazeći kraj punog stola koji nam je Gospodin pripremio! Dođimo Isusu!

”Ali hvala Bogu koji nas u Kristu uvijek proslavlja te širi po nama na svakome mjestu miris svoje spoznaje. Da, Kristov smo miomiris Bogu i među onima koji se spašavaju i među onima koji propadaju: ovima miris iz smrti za smrt, onima miris iz života za život…” Druga Korinćanima 2:14-16

Priznajmo da smo grešni i iskreno se pokajmo. Isus nas neće odbiti. Oprostit će nam i prigrliti nas. Miris Kristov obavit će nas sve dane našeg života, a ne samo jednom u Godini. Svrha Isusove žrtve je bila da ne živimo kao roboti, već da imamo puninu duhovnog života.

Ako misliš da si vjernik, uzmi Sveto pismo i na temelju Božje riječi ispitaj svoju savjest. Tek kada izvršavaš Božju volju, možeš i uživati u svim Kristovim obećanjima. Ja i još brojni kršćani možemo posvjedočiti da se običnim jezikom rečeno, isplati vjerovati onako, kako piše u Svetom pismu.

”Ne možete piti čašu Gospodnju i čašu vražju. Ne možete biti sudionici stola Gospodnjega i stola vražjega. Prva Korinćanima 10:21

”Budite dakle nasljedovatelji Božji kao djeca ljubljena i hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubio vas i sebe predao za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodan miris.” Efežanima 5:1-2.

Heda Domitrović