O nama

Drugi o nama

Pentekostalci vjeruju da duhovno iskustvo prve Crkve ne pripada prošlosti. Ono je sastavni dio svakidašnjeg života. Duh Sveti i danas silazi u duše vjernika. To novo izlijevanje Duha nazivaju „krštenjem u Svetom Duhu“, a vanjskim znakom tog događaja smatraju pojavu „govora u jezicima“. Taj govor, koji je u teologiji poznat pod imenom „glasolalija“, nastaje nenadano i spontano, kao učinak žarke zajedničke molitve… a očituje se u nerazumljivim riječima.

 Bibliju cijene iznad svega. Čitaju je posvuda i marljivo je proučavaju. Za njih je ona izvor radosti i nadahnuća. Imaju duboku (živu) vjeru i gotovo djetinjski neograničeno povjerenje u Duha Svetoga.

Međunarodni pokret

Na svjetski pentekostni pokret 20. stoljeća su utjecala mnoga prethodna zbivanja. Tako se u razdoblju između 1906. i 1907. pentekostalizam pretvorio u svjetski – međunarodni pokret, koji se vrlo brzo širio na sve narode.

Pentekostalci u nas

Počeci pentekostnog pokreta u nas padaju pred Prvi svjetski rat.

Kod nas postoje tri grane pentekostnog pokreta – Kristova duhovna crkva. Naziv Kristova duhovna Crkva promijenjen je u Kristova pentekostna Crkva, a preostale dvije zajednice prozvale su se Kristova duhovna Crkva nogopranih i Kristova duhovna Crkva malokrštenih. Svaka je vjerska zajednica dobila svoj ustav i počela ponovno djelovati posve samostalno. Tako danas u nas postoje tri grane pentekostnog pokreta.

 Kristova duhovna Crkva malokrštenih nastala je iz evangeličke Crkve, u kojoj je zadržana katolička praksa krštenja djece. Zato se i nazivaju „malokršteni“. Njihova manja zajednica postoji i u Zagrebu, dok su mnogo brojniji u Vojvodini.

 Kristova duhovna Crkva nogopranih dobila je svoje ime po tome što doslovno tumači Kristove riječi na Posljednjoj večeri (Iv.13:14). Zato oni za vrijeme služenja „Gospodnje večere“ jedan drugom peru noge. Najviše svojih vjernika Crkva ima u okolici Vinkovaca.

 * * * * * * *

“Pentekostalci su ljudi molitve i razumijevanja. Oni su ljubitelji Biblije, koju rado čitaju. Vjera im je duboka. Prožeti su duhom međusobne ljubavi i solidarnosti. U našem materijaliziranom svijetu oni su dokaz da još uvijek postoje duhovne vrednote, kojima se čovjek može radovati. Zato, i usprkos svim progonima, pentekostalci nam mogu u mnogočemu biti pravi uzor.”

Prof.dr.sc. Juraj Kolarić

Kršćani na drugi način, Veritas, Zagreb 1976. Str. 123-141.