Osnove vjerovanja

Ognjeno jezero

Čovjek koji fizički umre u svojim grijesima bez Krista je bezuvjetno i vječno izgubljen i bit će predan u ognjeno jezero, stoga više nema daljnjih mogućnosti za slušanje evanđelja, pokajanje i obraćenje (Heb.9:27).

Izrazi „vječni“ ili „vječno“ koriste se za opisivanje trajne kazne (u ognjenom jezeru) ili nagrade (Mt.25:31-46), oni nose smisao postojanja beskrajne – vječne kazne ne spašenih ili nagrade spašenih svetih u Božjoj prisutnosti.

Ognjeno jezero je namijenjeno za đavla i njegove anđele, zvijer i lažnog proroka i svakog tko se ne nađe upisan u knjizi života, oni će biti predani vječnoj kazni u ognjenom jezeru, koje gori ognjem i sumporom, a koje je druga smrt (Otk.19:20; 20:10-15).

Konačno odvojenje zlih i nevjernih opisano je na takav strašni način da svaku dušu obuzima jeza.  Neopisiva i strašna sudbina očekuje grešnika koji umre bez nade u Krista, o čemu Pismo jasno uči, a naš ljubljeni Spasitelj je sam najslikovitije opisao „vječno“ trpljenje ili ispaštanje izgubljenih.

Bog je od početka otkrio svoju volju i plan s čovjekom.  On je potpuno pravedan i krajnje milostiv i sažaljiv, od čovjeka nije sakrio istinu, već je upozorio čovjeka na strašnu sudbinu ne pokajanih i izgubljenih.

Ljudi neće ići u pakao, ognjeno jezero (vječno odvojenje od Krista) zato što su grešni, već zato što nisu vjerovali i odbili ponuđenu im priliku za spasenje.

Ivan 3:36 kaže „Tko vjeruje u sina, ima život vječni; a tko ne vjeruje Sinu, neće vidjeti života već gnjev Božji ostaje na njemu“.

Prožeti dakle strahom Gospodnjim nastojimo uvjeravati sve ljude i sve nacije (2.Kor.5:11) i  u ime Krista (ih) molimo da se pomire s Bogom (2.Kor.5:20).